Профілактика отруєнь грибами

Версія для друкуВерсія для друку

Профілактика отруєнь грибами

Грибний сезон  - гаряча пора і для грибників, і для медиків, оскільки щорічно реєструються десятки випадків отруєнь грибами. 

Отруєння грибами протікають украй важко з ураженням життєво важливих органів і систем організму: печінки, нирок, нервової системи.

Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Із початку 2018 р. зареєстровано 136 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 216 осіб, 12 із них померли. Останній летальний випадок зафіксований у м. Дніпро, помер 7-річний хлопчик. 

Випадки отруєнь грибами  були зареєстровані в більшості областей України.

Найбільше випадків отруєння дикорослими грибами зареєстровано у Вінницькій області — 22, унаслідок чого постраждало 32 особи; у Черкаській області — 16 випадків і 30 осіб відповідно; у Київській області — 14 випадків, унаслідок яких постраждало 22 особи (4 померло). Сколихнула Україну історія в Одеській області, коли на лікарняне ліжко потрапила сім’я – двоє дорослих та 5 дітей, 10-річну дитину та вагітну матір не врятовано.

  В Полтавській області в 2018 році зареєстровано 10  випадків отруєнь грибами (постраждало 12 осіб, з них 5 дітей).

В Зіньківському районі цьогоріч випадків отруєння не зареєстровано.

Щоб запобігти отруєнню грибами:

- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;

- не купуйте гриби на стихійних ринках;

- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

- не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;

- не куштуйте сирі гриби;

- удома ще раз ретельно перевірте гриби — всі сумнівні треба викинути;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

- не рекомендується вживати гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.

 

Перша допомога у разі отруєння грибами:

- негайно телефонуйте до «швидкої»;

- промийте шлунок простою водою;

- дотримуйтесь постільного режиму;

- пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

- прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити усмоктування токсинів в організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

 

Наверх ↑